DE GESCHIEDENIS VAN PALTHE

Maar liefst 150 jaar geleden, in 1873, kocht de familie Palthe een al enkele jaren leegstaand fabrieksgebouw van de Almelosche Brood en Meelfabriek. Het was een met stoom aangedreven maalderij annex centrale broodfabriek, gelegen aan de Bakenstraat tussen het Huis Almelo en het station. De fabriek werd omgebouwd ten behoeve van een productieproces voor het verven van textiel met chemische kleurstoffen. Op 9 september 1873 startte de familie onder de naam “Gebr. Palthe” haar textielververijbedrijf: op die datum werden de van hout gemaakte kuipen voor de eerste keer met stoom aan de kook gebracht voor het verven van textiel.

De zaken gingen voorspoedig en de familie ontwikkelde een proces dat textiel met behulp van benzine en stoom kon reinigen. In 1881 was er uitbreiding nodig en zocht de familie een nieuwe fabriekslocatie buiten de stad. De sluiskade was een uitstekende locatie en de fabriek werd gemoderniseerd. Ook paste de familie de firmanaam aan: “Almelosche Ververij en Chemische Wasscherij Gebr. Palthe”. Het aantal depots (afzetfilialen van geboden diensten) groeide iedere week en werden door het spoornetwerk bereikt. Jaar na jaar groeide de fabriek. Steeds werd er een stuk bijgebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook bedacht Palthe een nieuw concept om het vervoer van de meestal dure kleding te verbeteren: er werden kisten gemaakt (de Palthe doos) die door treinen van en naar Almelo vervoerd werden.

Vijfentwintig jaar na de oprichting, in1898, bestond Palthe uit 720 fabrieksmedewerkers en 80 medewerkers op kantoor. Het was het jaar dat voor het eerst elektriciteit als moderne licht- en krachtbron haar intrede deed in de fabriek. Het werd het jaar van de grote uitbreiding van de fabriek: een grote strijkzaal en nieuwe kledingververij werden gebouwd.

In 1899 wijzigde de naam opnieuw als gevolg van de wijziging naar een naamloze vennootschap: “N.V. Almelosche Ververij en Chemische Wasscherij, voorheen Gebr. Palthe”. Het aantal winkels breidde zich uit naar 400, alle herkenbaar door in een boog vergulde letters met ‘Palthe’ op de winkelruiten.

In 1938 wijzigde de naam naar “Palthe’s Textielverdelings Bedrijven N.V.”. Er werd geïnvesteerd in nieuwe kledingreinigingsapparatuur en ook kwam er een immens grote ketel van machinebouwer Stork. De benzine werd vervangen door andere chemische stoffen.

Sinds 1972 opereren de winkels onder de naam “Palthe Stomerijen”. De winkels zijn sindsdien uitgerust met eigen reinigingsmachines, waardoor kleding ter plaatse kan worden gereinigd. Tegenwoordig opereren we vanuit ruim tien locaties met daaraan gekoppeld meerdere depots.

Palthe is in de 150 jaar enorm gemoderniseerd aan de veranderende tijd en technieken. Een modern bedrijf, met een rijke historie!